Varför Pride?

Prides historia

Priderörelsen grundades i och med det berömda Stonewallupproret, som skedde i New York 1969. Det var då olagligt att vara homosexuell i USA, och det var vanligt att polisen trakasserade, både psykiskt och fysiskt, transpersoner och homosexuella. När polisen skulle ge sig på personerna inne på gaybaren Stonewall i centrala New York, möttes de av ett starkt motstånd som skulle pågå i flera dagar. Detta räknas som den viktigaste händelsen för grundandet av priderörelsen.
På årsdagen av denna händelse arrangerades en parad på New Yorks gator, som idag ses som den första prideparaden.

Detta firande av HBTQ+ personer spred sig senare över hela USA och vidare ut i världen. Den första pridefestivalen i Sverige hölls år 1998.

Pride idag

Idag finns det flera föreningar, organisationer, företag m.fl. som driver verksamhet kring HBTQ+ frågor.
Det organiseras pridefestivaler på allt fler platser i världen och i Sverige.

Pridefestivaler var förr ett politiskt ställningstagande för homosexuellas rättigheter i samhället, men har på senare tid utvecklats till att inkludera alla som ryms under begreppet HBTQ+.
Priderörelsens främsta symbol är regnbågsflaggan, och det finns en uppsjö av variationer på denna flagga. Här hittar du en lista över de vanligaste flaggorna och dess innebörd.

Varför behövs pride?

Pride behövs så länge HBTQ+ personer någonstans i världen inte har samma rättigheter som andra människor. Idag är det endast 85 länder i hela världen som har lagstiftning mot diskriminering av HBTQ+ personer, och endast 50 länder har erkänt samkönade par i sin lagstiftning. Det är dessutom dödsstraff på homosexualitet i 13 länder (!). Inte förrän alla människor i hela världen har rätt att älska vem de vill, och ingen blir diskriminerad för sexuell läggning, könsidentitet eller liknande kommer priderörelsen sluta kämpa för allas rättigheter.


Vill du ha mer information om Pride? Vi på Pride Lysekil rekommenderar att du läser vidare på RFSLs (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter) hemsida, genom att följa denna länk.
Vill du veta mer om Pride i Lysekil, kontakta oss gärna! Mer info hittar du här.